FONTOS Zsiday Viktor: Magyarország spirálba került
 
Előfizetői tartalom

Még az eddiginél is riasztóbb adat érkezett: belerokkan Magyarország az extrém magas kamatba? (korr.)

Várhatóan nem lesz tartható az idei költségvetésben szereplő 2500 milliárd forintos terv a kamatkiadásokat illetően – figyelmeztetettünk nagyjából három héttel ezelőtt. Most ezt erősíti meg a friss EDP-jelentés, melyben már közel 3000 milliárd forintra emelték a tervet. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy szinte a teljes költségvetési hiány adósságszolgálatra megy majd el, az enélkül számított elsődleges egyenleg majdnem egyensúlyban lehet. És ez még várhatóan évekig így is marad, vagyis a kormány mozgástere nagyon beszűkül a gazdaságélénkítés szempontjából.

A kormány is látja, hogy egyre jobban fáj a magas kamat Sok látványos átalakuláson ment át a 2023-as költségvetés, a 2022 nyarán elfogadott verzióról ugyanis gyorsan kiderült, hogy az nem fedi le a valóságot. Ha ebből kiragadjuk a kamatkiadásokat, jól bemutatható, hogy hogyan közelítette a költségvetést a kormány fokozatosan a valósághoz: tavaly nyáron még 2111 milliárd...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái