Előfizetői tartalom

A nemzetközi példák alapján visszafelé sülhet el a kormány élelmiszerár-korlátozása

Az Orbán-kormány a tervek szerint görög és francia mintára kötelezi a legnagyobb élelmiszerláncokat, hogy több termékkategóriában akciós termékeket áruljanak. A két külföldi példa viszont igazán átütő sikert nem hozott az infláció elleni harcban, ráadásul bőven el is térnek a budapesti tervektől. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a fogyasztók mire is számíthatnak az eddigi tapasztalatok alapján.

Csütörtökön Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelentette be, hogy a kormány mintegy 20 termékkategóriában követeli meg az üzletláncoktól, hogy legalább egy terméket akciósan kínáljanak minden héten. Az Orbán Viktor vezette kabinet várhatóan július előtt indítja a kötelező kedvezményrendszert, melynek értelmében a nagyobb kiskereskedelmi láncoknak

minden egyes termékkategóriában legalább egy árucikket az előző harminc nap legalacsonyabb áránál 10 százalékkal olcsóbban kell adniuk.

A kormány közlése szerint a lépést francia és görög intézkedések mintájára hozzák meg, és nem az alapélelmiszereknél bevezetett árstop helyett vezetik be, hanem amellett alkalmazzák majd a szabályozást. A magyar rendszer a hasonló külföldi lépések mellett is teljesen egyedi lesz, és sem a franciaországi, sem a görög megoldás nem bizonyította még hatékonyságát.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés