Előfizetői tartalom

Zuhan a fizetések vásárlóereje Magyarországon

Portfolio
Februárban 16% körüli mértékben nőtt a bruttó átlagkereset a fegyverpénz hatásaitól megtisztított adatok alapján a Portfolio számításai szerint. A versenyszférában ennél gyorsabb a bérek növekedése, ám a keresetek vásárlóereje így is zuhant.

Az év második hónapjában továbbra is érdemben nőttek a keresetek Magyarországon. Az alábbi grafikonon látható, hogy a KSH hivatalos adatai alapján ugyan mindössze 0,8%-os a bruttó bérek növekedése, ám tavaly februárban 6 havi juttatást kaptak a rendvédelmi dolgozók, ami kifejezetten magas bázist okozott. Ehhez a magas bérszinthez képest látható a kifejezetten szerény mértékű növekedés. A Portfolio fegyverpénztől megtisztított adatai alapján 16% körül nőhetett a bruttó átlagbér februárban az előző év azonos időszakához képest (narancssárga szaggatott vonal).

A KSH közleménye így fogalmaz: "2023 februárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 531 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 366 400 forint volt. A bruttó átlagkereset 0,8, a nettó átlagkereset 1,2%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Az átlagkereset változását jelentősen befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az ún. fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 14,8 százalékponttal, a nettóé 15,2 százalékponttal lenne magasabb."

Érdemes megjegyezni, hogy tavaly februárban a KSH nem árulta el az adatok közlésekor, hogy mekkora lenne fegyverpénz nélkül (ezt a juttatást ugyanis az összes hazai dolgozó egy rendkívül szűk köre kapta) a bruttó átlagbér, hanem a 30% feletti béremelkedést hangsúlyozta. Később, a Portfolio-nak adott KSH-interjúból derült ki, hogy a bruttó átlagbér fegyverpénz nélkül fele akkora növekedést sem mutatott. Most viszont, amikor a magas bázis nagyon szerény (mindössze 0,8%-os) béremelkedést okozott, a hivatal igyekezett hangsúlyozni, hogy fegyverpénz nélkül sokkal jobb a helyzet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés