Előfizetői tartalom

Elfelejthetjük a kamatemelés végéről szőtt álmokat? A héten közelebb kerülünk a válaszhoz

Portfolio
A múlt heti amerikai foglalkoztatottsági adat a vártnál sokkal erősebb munkapiacról árulkodik, ami növeli az inflációs kockázatokat az Egyesült Államokban. Ha a héten érkező április inflációs adat azt mutatná, hogy a dezinfláció is elakadt, akkor hamar elillanhatnak a várakozások azzal kapcsolatban, hogy a Fed múlt heti kamatemelése volt az utolsó. Egy ilyen felismerés esetén minden bizonnyal a részvénypiaci esés és a dollárerősödés sem maradna el. Ezen kívül a magyar inflációt is közzéteszi a KSH a héten, idehaza is nagy kérdés, hogy áprilisban eljött-e végre az infláció várva-várt esése. Az amerikai és magyar inflációs adaton kívül más érdekességeket is tartogat a hét.

Hétfőn rögtön erősen kezdünk, a Magyar Nemzeti Bank értékpapír- és kamatstatisztikákat közöl, de ismerteti a devizatartalék áprilisi alakulását is. Külföldi hírekben nem fogunk bővelkedni a hét első napján, és kedden is inkább a magyar adatközlésekre figyelünk: a Központi Statisztikai Hivatal a márciusi külkereskedelem első becslését, a Pénzügyminisztérium az államháztartás áprilisi számait teszi közzé. Mindkét adatközlés fontos, utóbbi a nem túl fényes kilátások miatt kifejezetten.

2023. május 8-14. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 8. hétfő 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Devizatartalék ápr.
május 9. kedd 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) márc.
május 9. kedd 11:00 PM Előzetes ÁHT ápr.
május 9. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 10. szerda 8:30 KSH Infláció ápr.
május 11. péntek 8:30 KSH Ipar (második becslés) márc.
Nemzetközi makrogazdaság
május 9. kedd 5:00 Kína Külkereskedelem ápr.
május 10. szerda 8:00 Németo. Infláció (második becslés) ápr.
május 10. szerda 14:30 USA Infláció ápr.
május 10. szerda 20:00 USA Államháztartás ápr.
május 11. csütörtök 3:30 Kína Infláció ápr.
május 11. csütörtök 13:00 UK BoE kamatdöntés  
május 11. csütörtök 14:30 USA Ipari termelői infláció ápr.
május 12. péntek 8:00 UK GDP Q1
május 12. péntek 16:00 USA Michigan-index máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Szerdán érkezik a magyar és az amerikai inflációs adat, így nem kérdés, hogy ez a nap lesz a legfontosabb a héten. Emellett az amerikai büdzsé áprilisi számait is megismerjük, ami az adósságplafonnal kapcsolatos aggodalmak miatt a szokásosnál nagyobb figyelemnek örvend most.

Csütörtökön Magyarországon nem várunk fontos adatközlést (bár azt tegyük hozzá, hogy amennyiben szerdán lesz kormányülés, akkor a döntéseket csütörtökön szokták ismertetni, de ezt hétfő reggel még nem látjuk). Külföldön a kínai inflációra, a brit kamatdöntésre és az amerikai ipari termelői árak áprilisi alakulására érdemes figyelni, bár utóbbi nem bír akkora jelentőséggel, mint az egy nappal előtte közölt fogyasztói inflációs adat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés