Előfizetői tartalom

Elfelejthetjük a kamatemelés végéről szőtt álmokat? A héten közelebb kerülünk a válaszhoz

Portfolio
A múlt heti amerikai foglalkoztatottsági adat a vártnál sokkal erősebb munkapiacról árulkodik, ami növeli az inflációs kockázatokat az Egyesült Államokban. Ha a héten érkező április inflációs adat azt mutatná, hogy a dezinfláció is elakadt, akkor hamar elillanhatnak a várakozások azzal kapcsolatban, hogy a Fed múlt heti kamatemelése volt az utolsó. Egy ilyen felismerés esetén minden bizonnyal a részvénypiaci esés és a dollárerősödés sem maradna el. Ezen kívül a magyar inflációt is közzéteszi a KSH a héten, idehaza is nagy kérdés, hogy áprilisban eljött-e végre az infláció várva-várt esése. Az amerikai és magyar inflációs adaton kívül más érdekességeket is tartogat a hét.

Hétfőn rögtön erősen kezdünk, a Magyar Nemzeti Bank értékpapír- és kamatstatisztikákat közöl, de ismerteti a devizatartalék áprilisi alakulását is. Külföldi hírekben nem fogunk bővelkedni a hét első napján, és kedden is inkább a magyar adatközlésekre figyelünk: a Központi Statisztikai Hivatal a márciusi külkereskedelem első becslését, a Pénzügyminisztérium az államháztartás áprilisi számait teszi közzé. Mindkét adatközlés fontos, utóbbi a nem túl fényes kilátások miatt kifejezetten.

2023. május 8-14. makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 8. hétfő 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztikák márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek márc.
május 8. hétfő 8:30 MNB Devizatartalék ápr.
május 9. kedd 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) márc.
május 9. kedd 11:00 PM Előzetes ÁHT ápr.
május 9. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 10. szerda 8:30 KSH Infláció ápr.
május 11. péntek 8:30 KSH Ipar (második becslés) márc.
Nemzetközi makrogazdaság
május 9. kedd 5:00 Kína Külkereskedelem ápr.
május 10. szerda 8:00 Németo. Infláció (második becslés) ápr.
május 10. szerda 14:30 USA Infláció ápr.
május 10. szerda 20:00 USA Államháztartás ápr.
május 11. csütörtök 3:30 Kína Infláció ápr.
május 11. csütörtök 13:00 UK BoE kamatdöntés  
május 11. csütörtök 14:30 USA Ipari termelői infláció ápr.
május 12. péntek 8:00 UK GDP Q1
május 12. péntek 16:00 USA Michigan-index máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Szerdán érkezik a magyar és az amerikai inflációs adat, így nem kérdés, hogy ez a nap lesz a legfontosabb a héten. Emellett az amerikai büdzsé áprilisi számait is megismerjük, ami az adósságplafonnal kapcsolatos aggodalmak miatt a szokásosnál nagyobb figyelemnek örvend most.

Csütörtökön Magyarországon nem várunk fontos adatközlést (bár azt tegyük hozzá, hogy amennyiben szerdán lesz kormányülés, akkor a döntéseket csütörtökön szokták ismertetni, de ezt hétfő reggel még nem látjuk). Külföldön a kínai inflációra, a brit kamatdöntésre és az amerikai ipari termelői árak áprilisi alakulására érdemes figyelni, bár utóbbi nem bír akkora jelentőséggel, mint az egy nappal előtte közölt fogyasztói inflációs adat.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái