FONTOS Nagyon meglódult az orosz hadsereg: úgy néz ki, elfoglalták Pobjedát
 
Előfizetői tartalom

Óriásit zuhant a gázár, és a kétségbeesett oroszok még lejjebb lökhetik

Közel kétéves mélypontra, 30 euró/MWh közelébe zuhant péntekre a holland TTF gáztőzsdén a legközelebbi havi szállítás ára, amiben több tényező mellett az orosz gázszállítási stratégia változása is szerepet játszhatott orosz költségvetési okok miatt. A gázárak mélybe zuhanása egyúttal új lendületet adhat a szén áramtermelésből való kiszorulásához is, mivel a gázerőművek egyre versenyképesebbek a szénerőművekkel szemben.

A vártnál gyengébb kereslet miatt a héten tovább csökkent a földgáz tőzsdei ára. A következő havi gáz ára a legnagyobb európai gáztőzsdén, a holland TTF-en május 19-én pénteken 30,05 euró/MWh-n zárta a hetet. Ennél alacsonyabb árszintre legutóbb közel 2 éve, 2021. június 18-án volt példa. Ezzel már 7. hete folytatódott az európai szempontból is meghatározó termék...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés