Előfizetői tartalom

Meglépte az MNB azt, amitől sokan féltették a forintot – Van okunk aggódni?

Az elmúlt fél évben a forint egyik legfontosabb támasza a 18 százalékos irányadó kamat volt, ez tette lehetővé, hogy a tavaly októberi 430 feletti szintről 370-ig száguldjon a magyar deviza. Kedden azonban a jegybank elkezdte a kamat csökkentését, ami azt jelenti, hogy mostantól kisebb lesz a forint kamatelőnye. Persze azért így is bőven marad még belőle, nem kell nagyon aggódni.

Nagy menetelésben a forint

Többször foglalkoztunk azzal, hogy a forint az utóbbi hónapok egyik legjobban teljesítő devizája volt köszönhetően annak, hogy tavaly október közepén 18 százalékra emelte az irányadó kamatot az MNB. A keddi kamatdöntő ülés után Matolcsy György jegybankelnök úgy fogalmazott, hogy erre pénzügyi stabilitási kockázatok miatt volt szükség, szerinte, ha nem lépik meg, akkor „nagy baj lett volna”.

Mondta ezt az MNB elnöke annak apropóján, hogy a Monetáris Tanács több mint fél év után döntött az irányadó kamat 100 bázispontos csökkentéséről, ami a szerdai egynapos betéti tenderen a gyakorlatban is megvalósult. Az átmeneti intézkedés bevezetésekor valószínűleg az MNB is sokkal rövidebb időtávra tervezett, októberben Virág Barnabás még úgy fogalmazott, hogy reményeik szerint néhány napig vagy hétig lesz szükség az extrém magas kamatszintre. Aztán ebből hét hónap lett, ami hozzájárult ahhoz, hogy a forint 430-ról 370 környékére erősödött az euróval szemben.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A 18 százalékos magyar irányadó kamat világviszonylatban is kiemelkedő volt, a tíz legmagasabb közé tartozott. Ennek eredménye lett az, hogy

Mi lesz a kamatvágás után?

  • A világ élmezőnyében a forint
  • Kell félnünk a kamatcsökkentéstől?
  • Lesz még 370 alatt az euró?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés