Előfizetői tartalom

Rengeteg pénzt kereshetünk vele, de a lemaradóknak óriási bukást hoz a mesterséges intelligencia

Willin-Tóth Kornélia
A mesterséges intelligencia térnyerése nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre nem sodorja veszélybe a munkahelyeket, nem okoz tömeges munkanélküliséget, de az kétségtelen, hogy szépen lassan minden dolgozó életére hatással lesz, ahogy beépül a munkafolyamatokba. Akik megfelelően alkalmazzák, sok pénzt kereshetnek vele, a lemaradók viszont idővel gondba kerülhetnek.

Bár egyesek attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia kiváltja majd a munkájukat, és felkopik az álluk, szakértők szerint valójában a ChatGPT és társai inkább pozitívan befolyásolják az emberek mindennapi életét, képességeit. Sőt, a teljes gazdaság - de még a tudomány - működésére is jótékonyan hathatnak, és nyomukban új iparágak születnek.

Richard Blumenthal amerikai szenátor a mesterséges intelligenciáról szóló meghallgatását egy olyan hangfelvétellel nyitotta meg, amelyen a feltörekvő technológia kockázatait ismertette, ám a szöveget nem ő, hanem a chatGPT írta, és egy alkalmazás olvasta fel az ő hangján.

A Stanford Egyetem és a Google kutatócsoportja létrehozott egy miniatűr virtuális világot, ahol 25 különböző személyiséggel rendelkező mesterséges intelligencia éli az életét. A karakterek önállóan és meglepően realisztikusan lépnek egymással interakcióba, és még a kutatókat is megdöbbenti, mennyire komplex és az emberi viselkedéshez hasonló világ bontakozik ki a szemük előtt.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái