Előfizetői tartalom

Magyarországon lesz az egyik leggyengébb növekedés a régióban

Az Erste Research Group 1,3%-ra módosította a közép- és kelet-európai (CEE8) régióra vonatkozó 2023-as GDP-előrejelzését, Magyarország esetében lefelé húzták a várakozásokat, valamint kiemelik, hogy a gyenge külső kereslet kockázatot jelent a magyar, a cseh és a szlovák kilátásoknál is.

Az Erste Research Group 1,3%-ra módosította a közép- és kelet-európai (CEE8) régióra vonatkozó 2023-as GDP-előrejelzését. A felülvizsgálatot egyrészről a Horvátországra és Lengyelországra vonatkozó növekedési várakozások felfelé történő kiigazítása indokolja, másrészt lefelé húzták Csehország és Magyarország kilátásait, mivel mindkét helyen enyhe recesszió volt 2022 második felében, majd ez kitartott az idei első negyedévben is. Az elemzés szerint a gyenge külső kereslet lefelé mutató kockázatot jelent az olyan országok számára, mint Csehország, Magyarország és Szlovákia, mivel ezek kis, nyitott gazdaságok.

A magyar GDP-kilátásokat jelentősen lehúzták, a kormány által várt 1,5 százalékos bővülés helyett mindössze 0,5 százalékos növekedést várnak csak.

A vizsgált 8 ország közül Magyarországon a második legrosszabbak kilátások, csak Csehországban lehet gyengébb a gazdaság teljesítménye 2023-ban, ahol mindössze 0,2 százalék lehet a növekedés. Szlovéniában 1,3, Szlovákiában és Lengyelországban 1,5 százalékos bővülést vár az Erste Research Group.  

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés