Előfizetői tartalom

Nagyon híznak a hazai magánegészségügyi cégek, a betegek pedig fizetnek rendesen

Meggyőző növekedésen vannak túl a legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltatók, három év alatt gyakorlatilag megduplázódott ez a piac - derül ki a Portfolio szokásos éves piaci körképéből. Az egészségügy tehát összességében igenis üzletté vált Magyarországon, nem is akármilyen mértékben. Felmérésünk keretében nemcsak a 2022-es évről szóló beszámoló adatait vizsgáltuk meg, hanem közvetlenül megkerestük a legnagyobb privát cégeket a mélyebb adatgyűjtés és az alaposabb piacelemzés érdekében. Cikksorozatunk első részéből kiolvasható továbbá az is, hogy tavaly a kereslet bővülése még kitartott, azonban a cégek eredménytermelő képessége romlott összességében, viszont vannak egyedi kiváló sztorik a piacon.

A legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók, magánkórházak tulajdonosai és vezetői mind ott lesznek a szeptember 19-i konferenciánkon. Most érdemes regisztrálni:

A hagyományokhoz híven idén is elvégeztük a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató vállalatok legutóbbi üzleti évének értékelését. Annak érdekében, hogy megbízható képet adjunk a Magyarországon vezető magánklinikák teljesítményéről, közvetlenül is megkerestük az árbevétele alapján 25 legnagyobb intézményt, és ha már írtunk nekik, az éves beszámolóból kinyerhető adatokon túli információkra is rákérdeztünk náluk. Több privát szolgáltató is megoszotta velünk a mélyebb elemzésre lehetőséget adó adatait, ezért a szektor teljesítményét ezúttal több részes sorozatban mutatjuk be, a mostani első részben az üzleti eredményekre fókuszálunk. Cikksorozatunk későbbi részében részletesen elemezzük a cégek teljesítményét, rámutatva többek között arra, hogy az egyes szolgáltatóknál mekkora részarányt képvisel az állami/NEAK-finanszírozás és mely magánellátók működnek tisztán privát finanszírozásból, illetve arra is kitérünk, hogy miként alakult foglalkoztatotti, szerződéses szakemberlétszámuk, és ahonnan arról adatokat kaptunk, megosztjuk a klinikák kapacitásának, szakmai teljesítményének (orvos-beteg találkozások száma, műtéti beavatkozások száma) változását is. (Mostani cikkünkben tehát a teljes árbevételt tekintjük egy-egy cég esetében, ez az az azonos mérce, ami alapján összevetettük a cégek üzleti teljesítményét, a későbbiekben fogjuk azt részletesen bemutatni, hogy az árbevétel milyen forrásból - állami vagy privát - érkezik.)

Az általunk összegyűjtött adatok alapján megállapítható:

2022-ben folytatódott a magánszolgáltatók látványos árbevételnövekedése, igaz már mérsékeltebb ütemben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés