Előfizetői tartalom

A kirúgás a tét: életre-halálra szóló harcot vívnak a dolgozók a munkaadókkal

A munkavállalók még a fenyegető elbocsátások és a gazdasági nehézségek közepette is ellenállnak azoknak az egyre erősödő elvárásoknak, hogy ismét több időt töltsenek az irodában.

Közel három éve szkandereznek folyamatosan a munkavállalók és a munkáltatók az irodába való visszatérés miatt. Miközben az elmúlt időszakban ismét egyre több vállalat próbálja visszairányítani a kollégákat az íróasztalok mögé, az emberek - főként a fiatalok és a keresett szakmákban dolgozók - aktívan ellenállnak. Akár azt is kockáztatják, hogy másik állást kelljen keresniük, csak ne vegyék el tőlük a távmunka nyújtotta rugalmasságot.

Megváltoztak az erőviszonyok

Bár a koronavírus-járvány kitörése előtt egyértelműen a munkavállalóknak állt a zászló, hiszen a cégek a fejlett világ országaiban a legtöbb ágazatban akut munkaerőhiánnyal küzdöttek, az elmúlt években fokozatosan megváltoztak az erőviszonyok. Nemcsak váratlan és jelentős tömegeket érintő elbocsátások történtek egyes területeken, hanem drasztikusan megnőttek a megélhetési költségek is. Annak ellenére azonban, hogy a gazdasági környezet ingatag, az emberek nagy része továbbra is ragaszkodik a hibrid- és távmunka végzési lehetőségekhez foglalkoztatási csomagja részeként.

Meglepő módon jelenleg még mindig ők diktálják a munkába való visszatérés szabályait.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés