Előfizetői tartalom

Vége a nagy felmondási hullámnak? Sokan megrettentek

Évek óta tartó, rekordmagas felmondási arányokkal járó időszak rázta meg a munkaerőpiacot a nyugati világban, ennek azonban most szakértők szerint vége. Az úgynevezett Great Resignation, vagyis a nagy felmondási hullám elsősorban a Covid következménye volt, de rátett egy lapáttal az egekbe szökő infláció és az ennek nyomában járó megélhetési válság is. Most az emberek egy része megrettent, másik részük pedig sokkal jobban érzi magát a munkahelyén, így nem akar továbbállni.

Rengetegen váltottak az elmúlt években kevésbé kívánatos iparágakról a keresettebbekre. Azok az emberek például, akik korábban pénztárosok voltak, azt gondolták: ’várjunk csak, lehetnék call centeres otthon a kanapémon ülve, a kutyámmal a lábamnál úgy, hogy szól a tévé a háttérben?’. Sokaknak megtetszett egy másfajta élet, és mertek mozdulni. De ez egyszeri alkalom volt. Ma már vannak olyanok is, akik egyszerűen elálltak eredeti felmondási szándékuktól, mert lényegesen jobban érzik magukat a munkahelyükön, azaz kevesebb okuk van továbbállni.

Fel- és kiálltak önmagukért

A Great Resignation az elégedetlen munkavállalók tömeges távozását jelenti, és a koronavírus-járvánnyal összefüggésben bontakozott ki az Egyesült Államokban, illetve Nyugat-Európában. A dolgozók jellemzően a munkakörülményekkel - például a home office lehetőségekkel, a rugalmas munkavégzés feltételeivel - voltak elégedetlenek, de olykor egészen meglepő indokok is előkerülntk, ám ezek általában mindig visszvezethetőek voltak valamilyen módon a work-life balance, azaz a munka-magánélet egyensúlyának felborulására. Az elnevezést 2021 májusában Anthony Klotz, a Texas A&M University akkori menedzsment professzora kölcsönözte a jelenségnek.

A Great Resignation, amelynek során csak az amerikai munkaerőpiac 3 millió embert veszített el, a társadalmi és munkaerő-piaci kérdések középpontjába helyezte az élhető, emberi léptékű, elviselhető mértékű stresszel járó munkavégzés követelményét a koronavírus-járvány utáni világban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés