Előfizetői tartalom

Könyörtelen kirúgási hullám söpört végig a sikerszektorban

Világszerte közel 300 ezer embert bocsátottak el a nagy technológiai vállalatok (big tech cégek) 2022 vége és 2023 első fele között. A leépítések az EU-tagállamokat sem kerülték el, azonban annak mértéke összességében csekélynek tekinthető ahhoz képest, hogy az uniós IKT-szektorban foglalkoztatottak száma a korábbi években milyen jelentős mértékben nőtt – derül ki az Eurofound tanulmányából. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós ügynökség elemzése rámutat arra is, hogy az EU IKT-ágazata továbbra is tartós munkaerőhiánnyal küzd, így a big tech cégektől elbocsátott szakemberek nagy valószínűséggel viszonylag könnyen el tudnak helyezkedni a szektor kisebb cégeinél.

Az idei évben eddig 943 technológiai cég mintegy 226 ezer főt bocsátott el világszerte – derül ki a technológia szektorban végrehajtott leépítéseket globális szinten követő Layoffs.fyi oldal friss adataiból. A multinacionális nagyvállalatok mellett a kisebb startupok leépítéseit is nyomon követő portál 2022-re vonatkozó adata pedig azt mutatja, hogy tavaly 1060 cég közel 165 ezer munkavállalótól vált meg a tech szektorban.

Az Eurofound júliusban megjelent tanulmánya a technológiai cégek leépítési hullámán belül konkrétan azt vizsgálta meg, hogy az információs és kommunikációs technológiai (IKT) szektor hat legnagyobb árbevételű tőzsdei cégénél (Amazon, Microsoft, Google, Apple, Meta (Facebook) és Salesforce) az utóbbi években miként változott a munkavállalók létszáma.

A nagy létszámbővítést jelentős leépítés követte

A koronavírus-járvány idején mind a hat vállalat módosította növekedési stratégiáját, és az előrejelzett bővüléshez igazodva jelentősen növelte a munkavállalóinak létszámát.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés