Előfizetői tartalom

Jackson Hole - mond ez neked valamit? Mert nagyon nem mindegy, hogy mi hangzik el ma ott

Nyár végén járunk, ami sok más mellett azt is jelenti, hogy a Fed első embere megtartja szokásos beszédét az amerikai jegybank Jackson Hole-i konferenciáján. A mindenkori jegybankelnök gyakran használja a Jackson Hole-i beszédet arra, hogy befolyásolja a piaci hangulatot, és Jerome Powell tavaly pontosan ezt tette. Idén talán még nagyobb várakozás övezi Powell beszédét, az Egyesült Államokban ugyanis a végéhez közeledik a kamatemelési ciklus, miközben a gazdaság nem várt erőt mutat, és ez utóbbitól nem függetlenül komoly hozamemelkedést láttunk az előző hetekben. Powellnek óvatosnak kell lennie, mert a tavaly nyár végi konferenciával ellentétben idén nem annyira egyértelmű az összkép az amerikai gazdaságban – az inflációs és a reálgazdasági kilátások javultak, de most sokkal több a kérdőjel.

A hirtelen hozamemelkedés közepette fog beszélni Powell

Nem mindennapi helyzetben tartja Jerome Powell az idei Jackson Hole-i beszédét, az előző hetekben ugyanis minden az amerikai hozamok emelkedéséről szólt. Ezúttal a hosszabb lejáratokon láttunk markáns emelkedést, a 10 éves lejáratú kötvények hozama 4,3% fölé nőtt ezen a héten, ami 17 éves csúcsot jelentett.

Emellett a 30 és az 5 éves lejáratokon is komolyabb emelkedés volt, a 30 éves kötvény hozama szintén átlépte a 4,3%-ot, az 5 évesé pedig 4,5% környékén járt.

A rövid hozamok is emelkedtek, de ezúttal csekélyebb mértékben, mint tavaly láttuk – akkor elsősorban a a Fed kamatemelései és az azzal kapcsolatos várakozások okoztak emelkedést. A 2 éves kötvény hozama így is magas, 5% környékén jár, és a hozamgörbe továbbra is masszívan inverz – azaz a rövid lejáratokon magasabb a hozam, mint a hosszúkon. Értelemszerűen ez a normálistól eltérő helyzet, és a piaci szereplők azon várakozását tükröz, hogy a kamatok a hosszabb lejáratokon alacsonyabbak lesznek, mint a rövid lejáratokon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés