Előfizetői tartalom

Fellélegeztek a magyarok a durva áremelkedések után, de újabb veszély leselkedik rájuk

A tavaszi meredek esés után továbbra is viszonylag alacsony a magyar háztartások inflációs várakozása, vagyis lassan „elhisszük”, hogy megszelidül az áremelkedés. Figyelmeztető jel lehet azonban, hogy az kereskedelemben és az üzleti szolgáltatások területén még mindig egyre több cég tervez áremelést a következő időszakban. Így továbbra is megvan annak a kockázata, hogy magasan ragad az infláció.

A magyar és nemzetközi inflációs kilátásokról is szó lesz október 17-én a Portfolio Budapest Econimic Forum konferenciáján. Vegye meg a jegyét most!

Júliusban a várakozásoknak megfelelően 17,6 százalékra csökkent az infláció Magyarországon, így reális esély van az év végi egyszámjegyű érték elérésére. Márciusban 25,7 százalékon tetőzött az áremelkedés éves üteme, majd onnan gyorsuló ütemben esett vissza.

Havi alapon még mindig emelkedtek az árak, azonban a ruházkodási cikkek, az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent júniushoz képest. Emellett a bázishatás járul hozzá egyre nagyobb mértékben az infláció csökkenéséhez.

A GKI Gazdaságkutató által készített felmérés szerint a lakosság inflációs várakozásai a múlt hónapban 46,4 pontra csökkentek az előző havi 47,6 pontról. Ebben tavaly szeptemberben láttuk a tetőzést 83 ponton, majd idén tavaszra már 60 pontra esett vissza a mutató, ahonnan aztán az áremelkedési ütem enyhülésével mérséklődött tovább.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés