Előfizetői tartalom

A cigarettacsempészek is fejlődnek - mégis mi történik a határon?

Miközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévről negyedévre megközelítőleg ugyanannyi dohánycsempészési kísérletet hiúsít meg Magyarországon, a mennyiség - amivel lebuknak a csempészek - csökkenő tendenciát mutat. Ebből következik, hogy az átlagos szállítmány mérete is egyre kisebb, azt azonban nem tudhatjuk, hogy a technológia fejlődésével (pl. drónos szállítás) mennyi a sikeres behozatal.

A cigaretta- és dohánycsempészek haladnak a korral, és egyre többen használnak drónokat, hogy észrevétlenül tudják átjuttatni az árut a határon. Emellett természetesen az autók csomagtartóiba rejtve is sokan próbálnak meg cigarettát behozni, míg a nagyobb szállítmányok - lebukás magas kockázata miatt - egyre kevésbe "népszerűek". Bár a NAV rendszeresen hírt ad a nagyobb fogásairól, rengeteg kisebb csempész bukik le pár ezer szál cigarettával vagy néhány kilogramm dohánnyal.

Az adóhatóság dohánylefoglalási statisztikája vissza is igazolja, hogy az elmúlt 1-1,5 évben kisebb mennyiségben fogtak csempészárut, mivel pedig a felderítések száma nem változott érdemben, ebből kiderül, hogy

az egy alkalommal lefoglalt mennyiség csökkent.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés