Portfolio signature

A cigarettacsempészek is fejlődnek - mégis mi történik a határon?

Szász Péter
Miközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévről negyedévre megközelítőleg ugyanannyi dohánycsempészési kísérletet hiúsít meg Magyarországon, a mennyiség - amivel lebuknak a csempészek - csökkenő tendenciát mutat. Ebből következik, hogy az átlagos szállítmány mérete is egyre kisebb, azt azonban nem tudhatjuk, hogy a technológia fejlődésével (pl. drónos szállítás) mennyi a sikeres behozatal.

A cigaretta- és dohánycsempészek haladnak a korral, és egyre többen használnak drónokat, hogy észrevétlenül tudják átjuttatni az árut a határon. Emellett természetesen az autók csomagtartóiba rejtve is sokan próbálnak meg cigarettát behozni, míg a nagyobb szállítmányok - lebukás magas kockázata miatt - egyre kevésbe "népszerűek". Bár a NAV rendszeresen hírt ad a nagyobb fogásairól, rengeteg kisebb csempész bukik le pár ezer szál cigarettával vagy néhány kilogramm dohánnyal.

Az adóhatóság dohánylefoglalási statisztikája vissza is igazolja, hogy az elmúlt 1-1,5 évben kisebb mennyiségben fogtak csempészárut, mivel pedig a felderítések száma nem változott érdemben, ebből kiderül, hogy

az egy alkalommal lefoglalt mennyiség csökkent.

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések