Előfizetői tartalom

Varga Mihály a bankadóról: ez egy fiskális eszköz, de a monetáris politika is léphet

Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio-nak csütörtök délelőtt elmondta, hogy októberben mutatja be a tervezett adómódosításokat a Pénzügyminisztérium, amelyben már a január 1-től bevezetendő globális minimumadó részletszabályait is ismertetik. Közölte, a magyar kormány már levélben kereste az Egyesült Államok kormányát a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény újratárgyalásáról, de még Washington válaszára várnak. A kabinet megerősítette, hogy sor kerül a nyugdíjak inflációs korrekciójára, valamint jelezte, hogy a fiskális politika eszköztárában a költségvetést segítő intézkedések során valóban szó lehet a bankadó megemeléséről is, valamint a kamattámogatott hitelek felülvizsgálatáról.

Varga Mihály pénzügyminiszter több fontos kijelentést is tett a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen a költségvetés egyensúlyjavítási lehetőségeit illetően, így jelezte, hogy sor kerülhet a kamattámogatott hitelek felülvizsgálatára, esetleges kivezetésükre, valamint akár a bankadót is megemelheti a kabinet. Továbbá azt is elmondta, hogy az idei évre a költségvetésben tervezett 3,9 százalékos inflációs hiányt is módosíthatja a kormány.

FRISSÍTÉS! Időközben Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is reagált Varga Mihály mondataira:

Az esemény után a tárcavezető a Portfolio-nak azon kérdésére, hogy egyeztetett-e Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel, azt közölte, hogy azokat a fiskális intézkedéseket foglalta össze az előadásában, amelyek rendelkezésre állnak a kormánynak ahhoz, hogy "ha szükséges, akkor beavatkozzon a folyamatokba."

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés