Előfizetői tartalom

Elveszett évtized jön Kínában is? Óriási problémákkal kell szembenéznie az országnak

Matura Tamás, Budapesti Corvinus Egyetem
Optimista vélekedések szerint a kínai gazdaság jelenlegi gyengélkedése csupán időszakos nehézségekből fakad, és pár éven belül visszatér a dinamikus növekedés az országba. Azaz a zéró-Covid politika okozta sokk és az ingatlanpiaci lufi leeresztése egyaránt kezelhető problémát jelentenek, amelyek hosszabb távon nem akadályozzák Kína felemelkedését. Pesszimista vélekedések szerint azonban a helyzet sokkal rosszabb, és sem a fogyasztás felélénkülése, sem pedig egy egészségesebb növekedési modell elérése nem várható. Örök második marad Kína a Nyugat mögött?

Az elmúlt hetekben számtalan cikk tárgyalta a kínai gazdaság friss és kedvezőtlen adatait, mint a növekedés erős lassulása, a rekordszámú munkanélküli friss diplomást vagy az ingatlanpiaci szereplők adósságainak recsegő-ropogó kártyavárát. Ezek az adatok azonban inkább következményei az ország gazdasági problémáinak, mintsem okozói. A fő probléma, hogy az előző cikkben...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái