Előfizetői tartalom

Itt az egyik fő ok, ami nagy problémákat okoz az olajpiacon

Rengeteg ok meghúzódik a mostanában látott, hordónként 100 dolláros szintet közelítő olajár mögött, egy lényeges aspektusról azonban nem sokan beszélnek.

Magas hozam, drága finanszírozás

Az elmúlt hetek legnagyobb hajtóereje az olajár-emelkedés mögött egyértelműen a szaúdiak és az oroszok által bejelentett "önkéntes" termelésvisszavágások voltak - úgy néz ki, hogy az OPEC+ nagyon magabiztosan gyakorolja árképző erejét a piacon, vagyis képes árat emelni anélkül, hogy ezt a kereslet bánná. Ez egyben a csoport megnövekedett piaci részesedését is tükrözi, valamint azt is, hogy az OPEC-en kívüli kínálat rugalmatlan. Márpedig az OPEC-en kívüli kínálatnál elsőként az amerikai olajtermelőkre és a készletekre gondolhat az ember.

Arról már több ízben esett szó, hogy az amerikai stratégiai olajkészlet-szintek (SPR) kifejezetten alacsonyan vannak,

ennek az egyik fő oka pedig nem más, mint az amerikai állampapír-hozamok alakulása.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés