Előfizetői tartalom

Remegve figyeli a forint, ami a tengerentúlon történik – Mi lesz, ha elszabadul a dollár?

Beke Károly
Az utóbbi napokban új lendületet vett a dollár erősödése és az amerikai hosszú hozamok emelkedése, ez pedig a forint gyengélkedéséhez is hozzájárulhatott. Ma már nem egyszerűen a Fed újabb – vélhetően utolsó – kamatemelésétől tartanak a befektetők, hanem a teljes jövőbeli kamatpályát átárazták, ez a fő mozgatórugó. Kérdés, hogy meddig tarthat a dollárerősödési trend, ez a forint következő heteit is nagyban meghatározhatja.

A világgazdaság kilátásai is szóba kerülnek majd október 17-én a Portfolio őszi gazdasági csúcskonferenciáján. Vegye meg a jegyét most!

Sorra töri át a falakat a dollár

Idei csúcsára erősödött a dollár, szerda este és csütörtök reggel már az 1,05-ös lélektani szintet kerülgette az euróval szemben. Egy hét alatt 1,2 százalékkal, egy hónap alatt pedig több mint 2,5 százalékkal erősödött az amerikai deviza. Júliusi mélypontja óta pedig már 7 százalékot javított.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Eddig elsősorban az fűtötte a dollár erősödését, hogy a már egyébként is magasabb amerikai kamatpálya mellett még egy további emelést vártak a befektetők. Szeptemberben egyelőre nem emelt tovább a Fed, de a befektetők a maradék két idei ülésen továbbra is elképzelhetőnek tartanak még egy 25 bázispontos szigorítást a beérkező adatok függvényében.

Ugyanakkor az amerikai jegybank legutóbbi ülése után megjelent friss kamatpálya-előrejelzés azt mutatja, hogy az eddig vártnál tovább maradhat magasan a kamatszint, most elsősorban ez aggasztja a piacot. Az ING Bank elemzői szerint a piac azt olvashatta ki a friss kamatpálya-előrejelzésből (dot plot), hogy a jövőben az amerikai semleges kamatszint az eddig várt 2,5 százalék helyett 4 százalék lehet, ez erősíti most a dollárt. Vagyis a korábbiakkal ellentétben, ha el is kezdődik egyszer a kamatcsökkentési ciklus Amerikában, az nem lesz 300-400 bázispontos, ahogy megszokták a befektetők, inkább csak 150-200 bázispontos. Ennek oka pedig a tartós inflációs kockázat, egy sor olyan strukturális változás megy végbe a világban, melyek a magasabb infláció irányába mutatnak, például a lakosság elöregedése vagy a zöld energiára való átállás.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái