Előfizetői tartalom

Kissé megtorpant a dohánypiac, de 1170 milliárdot füstölünk el egy év alatt

Az idei második negyedévben kissé visszaesett a dohányforgalom volumene, vagyis kevesebb ilyen terméket vettek a magyarok. Ugyanakkor még így is sokkal többet költöttünk cigarettára, dohányra és azok helyettesítő termékeire, mivel a termékek drágulása jobban megnyomta a számlát, mint amennyit a kevesebb vásárlással megspóroltunk. 2023 első felében a lassulás egyértelmű, de ettől függetlenül egy gigantikus méretű piacról beszélünk: annyi pénzt költünk dohánytermékekre egy év alatt, amelyből majdnem 10 Puskás stadiont fel lehetne húzni, kijönne belőle 1,5 Vodafone, de a dohányosok talán még a Ferihegyi repteret is megvehetnék, ha összedobnák ezt a pénzt.

2023 második negyedévében 311 milliárd forintot tett ki a dohánytermékekre fordított összeg Magyarországon - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatsorából, amely - ellentétben a havonta közölt kiskereskedelmi számokkal - nem bolttípusok, hanem árucsoportok szerint mutatja a forgalmat. Ez az összeg 11,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, de ez azalatt az idő alatt a dohánytermékek inflációja 15,2 százalékos volt, vagyis volumenét tekintve 3,9 százalékos csökkenésről beszélhetünk.

A dohányforgalom az elmúlt években erős ciklikusságot mutatott, voltak olyan időszakok, amikor csökkent a volumen és volt amikor nőtt. Az elemzést nagyban nehezíti, hogy miközben egyre terjednek a hagyományos dohánytermékek helyettesítői, mint az elektromos cigaretta, a hevített termékek és a nikotinpárnák nem tudjuk pontosan, hogy mekkora a csempészet részaránya.

Miközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal negyedévről negyedévre megközelítőleg ugyanannyi dohánycsempészési kísérletet hiúsít meg Magyarországon, a mennyiség - amivel lebuknak a csempészek - csökkenő tendenciát mutat. Ebből következik, hogy az átlagos szállítmány mérete is egyre kisebb, azt azonban nem tudhatjuk, hogy a technológia fejlődésével (pl. drónos szállítás) mennyi a sikeres behozatal. KPMG 2022-es tanulmánya szerint a csökkenő cigarettafogyasztás ellenére három százalékponttal nőtt az illegális piac.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés