Előfizetői tartalom

Szellemek járnak az egykor nyüzsgő épületekben?

Sok egykor nyüzsgő irodaház kong az ürességtől világszerte. A koronavírus-járvány nyomán járó hibrid érában újra kell értelmezni a bérlemények helyét, területét, kialakítását is - ez azonban nem mindenkinek fog sikerülni. Az open office-okat számos nagyvárosban szellem office-ok vagy lakóparkok válthatják fel.

Sokunk számára a vállalati iroda évekig, évtizedekig a második otthonunkat jelentette. Vagány feliratokkal díszített bögrék, családi fényképek, céges rendezvényekről maradt apró emléktárgyak az íróasztalokon, közös erőfeszítések nyomán elnyert szakmai és sporttrófeák, régóta nevelgetett szobanövények, mágnesgyűjtemény a közös hűtőn. Szép lassan anyira megváltozik az irodahasználati rutin, hogy mindezekből - a kollektívát egyébként összefűző - szokásokból, tárgyakból semmi nem marad. Most, hogy egyre több vállalatnál a hibrid és a távmunka válik általánossá, a régi open office-ok világszerte számos üzleti negyedben konganak az ürességtől, vagy legfeljebb néhány kolléga lézeng bennük a hét bizonyos napjain.

Hová tűntek azok a szép idők?

A Cushman & Wakefield ingatlancég júliusi adatai szerint a manhattani irodaházak üresedési rátája 22,4% volt 2023 második negyedévében. San Franciscoban ugyanez a mutató 31,8%-ra nőtt a CBRE statisztikái szerint. Összehasonlításképpen: a világjárvány előtt még a nullához közelített ez az érték Kalifornia állam pénzügyi, kulturális és közlekedési központjában, mert a startupok ölre mentek a szabad területekért.

Bár London központjában azért telítettebb a piac, a JLL adatai arról tanúskodnak, hogy itt is közelíti a 10 %-ot az üresedési ráta. Ez pedig majdnem kétszerese az elmúlt évek 5,5%-os átlagának.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés