Előfizetői tartalom

Siralmas a tanárok helyzete Magyarországon, sereghajtók vagyunk az EU-ban

Euróban, illetve az árszínvonalbeli különbségeket kiszűrő vásárlóerő-standardban (PPS) számítva is Magyarországon a legalacsonyabb az általános és középiskolai tanárok fizetése az EU-n belül – derül ki az Európai Bizottság oktatási együttműködési hálózata, az Eurydice pedagógusbérekről szóló éves jelentéséből. A felmérés egyben arra is rámutat, hogy egy általános iskola felső tagozatában tanító hazai pedagógusnak 42 évet kell a pályán eltöltenie ahhoz, hogy megkaphassa a karrierje során megszerezhető legmagasabb fizetést.

Magyarországon fizetik meg legkevésbé a tanárokat az EU-n belül - derült ki az Európai Bizottság oktatási együttműködési hálózata, az Eurydice által készített jelentésből, amely megerősítette az OECD szintén most készült felméréséből levonható következtetéseket. Az OECD éves oktatási jelentése kapcsán pár napja írtunk arról, hogy a felsőfokú végzettségűek átlag fizetéséhez viszonyítva Magyarországon a legalacsonyabb az általános és középiskolai tanárok fizetése az EU-n belül. 

Ha euróban hasonlítjuk össze a 25-64 év közötti EU-ban tanító pedagógusok éves bruttó átlag keresetét, akkor azt látni, hogy a 2021/2022-es tanévben Magyarországon az általános iskolai tanároknak átlagosan bruttó 11 687 euró volt az éves keresete, míg a középiskolai tanároknak 12 785 euró.

Mindkét esetben a magyarországi fizetés számít a legalacsonyabbnak az EU-n belül.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés