Előfizetői tartalom

Beindultak a cigarettacsempészek - volt dolga a hatóságnak

A harmadik negyedév a cigaretta- és dohánycsempészet szempontjából aktív időszaknak számít, legalábbis ez derül ki a NAV adatsorából. Ez alól 2023 sem volt kivétel, évek óta nem volt ilyen sok fogása a hatóságnak, miközben tovább csökkent az egy esetszámra jutó, lefoglalt cigaretta mennyisége.

A harmadik negyedében, vagyis július és szeptember között 6729 esetben foglaltak le cigarettát a dohánycsempészektől a NAV szakemberei. Az esetszám kiemelkedik az elmúlt évekből. Ahogy az alábbi grafikonon is látszik, a harmadik negyedévi, magasabb lefoglalási számok is elmaradnak az ideitől.

A lefoglalt cigaretta mennyisége ugyanakkor egyáltalán nem kiemelkedő, közel 4,9 millió szál, ami azt is jelenti, hogy az egy esetszámra jutó mennyiség is alacsony: 722 szál. Korábban is írtunk arról, hogy a csempészek haladnak a korral és egyre kevesebb cigarettával (vagy dohánnyal) próbálják átlépni a határt, illetve vetnek be egyszerűbb drónokat, amelyek eleve nem tudnak nagy mennyiséget felemelni.

A lefoglalt cigaretta becsült értéke 384 millió forint, amely egy szálra vetítve 79 forint.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés