FONTOS Váratlan fordulat: Magyarország legnagyobb Aldi-üzlete nyílik Budán
 
Előfizetői tartalom

Meglepetést okozott az MNB - Mi lesz most?

Portfolio
Miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden a vártnál nagyobb kamatcsökkentést hajtott végre, a makrogazdasági és piaci elemzők újragondolták a kamatpályával kapcsolatos várakozásaikat.

Az MNB tegnap 75 bázisponttal, 12,25%-ra csökkentette az irányadó kamatszintet, amely nagyobb mértékű lazítás volt, mint amit a szakértők előzetesen vártak. Az elemzők ugyanis 50 bázispontos (fél százalékpontos) kamatcsökkentést jósoltak. Most azonban újraírták az előrejelzéseiket.

"Októbertől a monetáris politika új szakaszába lépett, ezen belül a Monetáris Tanács lépésről lépésre, körültekintően, adatvezérelt módon, az inflációs pálya és a kockázati megítélés függvényében hoz döntést" - mondta tegnap Virág Barnabás, a jegybank alelnöke. Októberben a hazai tényezők közül folytatódott a dezinfláció, illetve a javuló folyó fizetési mérleg is lehetővé tette a kamatcsökkentést. Ugyanakkor a külső körülmények bizonytalanabbra fordulása indokolta a kamatcsökkentési ütem lassítását - mondta az alelnök. Az infláció nem játék, nem dőlhetünk hátra! A dezinflációt 2024-ben is folytatni kell, amit egy pozitív reálkamat támogathat - szögezte le Virág. Hozzátette, hogy a kockázati megítélés a jövőben is erősen esik majd a latba a döntésekkor.

A Monetáris Tanács döntésének indoklását tartalmazó közlemény szerint "az erőteljes dezinfláció és az ország sérülékenységének csökkenése lehetővé teszi, hogy az MNB az alapkamat csökkentésével folytassa tovább a monetáris kondíciók alakítását, ugyanakkor az erősödő külső kockázatok miatt indokolt az óvatos megközelítés fenntartása és a kamatcsökkentés korábbinál lassabb ütemű folytatása." 

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés