Előfizetői tartalom

Mi vár Magyarországra a következő két évben?

Az idei visszaesés után 2024-25-ben visszafogott növekedési pályára állhat a magyar gazdaság, miközben az inflációt nehéz lesz tovább csökkenteni, a költségvetési hiánycél eléréséhez pedig további intézkedések szükségesek – olvasható a Morgan Stanley friss előrejelzésében. A szakemberek szerint tartós lesz a pozitív visszatekintő reálkamat Magyarországon annak ellenére is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövőre tovább vághatja a kamatot.

A 2024-es kilátásokról szól a Portfolio következő Signature klubja, tartson velünk előfizetőként ingyenesen!

Megbotlik idén a magyar gazdaság

A harmadik negyedéves előzetes GDP-adatok megjelenése után gyakorlatilag kijelenthető, hogy az idén visszaesik majd a magyar gazdaság teljesítménye. A Morgan Stanley szerint 0,5 százalékkal zsugorodik majd a GDP, ez elsősorban a belföldi kereslet gyengélkedésének tudható be a visszafogott külső növekedési környezet mellett.

Az elemzők szerint az idei negyedik negyedévben a kereslet elkezd magára találni, majd ez a javulás folytatódik a következő években is a növekvő háztartási jövedelmek eredményeként. A beruházások azonban tartósan botladozhatnak az ingatlanpiac hűlése miatt és az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanságok következtében. A pozitívum, hogy ez az importot is fékezi, ezzel hozzájárul, hogy a külkereskedelem is erősítse a növekedést. A beruházások csak 2025-ben találhatnak igazán magukra, a Morgan Stanley szakemberei arra számítanak, hogy az év végéig sikerül megállapodnia a kormánynak az Európai Bizottsággal a kohéziós források egy részéről, majd 2024 végére a jogállamisági mechanizmust is lezárhatja Brüsszel.

Az amerikai bank elemzői javították előrejelzésüket, szerintük

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés