Előfizetői tartalom

Magyarország elveszíthette szövetségesét a Gazprom gázszállításainak védelménél

Az Észak-Macedón állami energiavállalat, az Elektrani na Severna Makedonija egy bolgár partnercégen kötött szerződést amerikai és azeri földgázbeszerzésére szerdán. Mindez pedig azzal is járhat, hogy miután Bulgária egy különadót vetett ki a Török Áramlaton szállított földgázra, Magyarország elveszítheti észak-macedón szövetségesét ebben az ügyben. Így már csak a magyar és a szerb kormányok követelhetik, hogy a bolgár kormány vonja vissza a Gazpromot sújtó energetikai különadót.

A két hónapja tartó bolgár gázadó okozta energiavitában egy fordulat következhet be, miután az észak-macedón állami energiavállalat, az ESM bejelentette a decemberi földgázbeszerzésének módosítását. Ennek értelmében kapacitásbővítést kértek Bulgáriától, és kikötötték, hogy nem vásárolnak orosz forrásból származó gázszállítmányokat. Az ESM decemberre a Greystone...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés