Előfizetői tartalom

Megdöbbentő, mennyien halnak meg olyan okból, ami sokak számára elképzelhetetlen

Amikor reggel fél 8-kor félkómásan bedörrentjük a kotyogós kávéfőző alatt a tűzhelyet, vélhetően nem gondolunk bele abba, hogy ezt az egyszerű mozdulatot mintegy 2,3 milliárd embernek nem áll módjában megtennie a Földön. Márpedig amíg a nyugati világban alapvetésnek számít és könnyen elérhető a biztonságos és tiszta főzés és sütés lehetősége, eközben világszerte több mint 2 milliárd ember nem fér hozzá ezekhez az erőforrásokhoz, ehelyett szénnel, kerozinnal, fával és faszénnel kénytelenek megoldani ezt a feladatot. Ez pedig nem csak rendkívül sok időbe kerül és környezetromboló hatású, de az egyik vezető idő előtti halálozási tényezőnek is számít.

Hatalmas probléma

Világszerte még mindig közel minden harmadik ember nyílt tűzön vagy kezdetleges tűzhelyeken főz, ami jelentős károkat okoz az egészségnek, rontja az életszínvonalat, tágítja a nemek közötti egyenlőséget és a környezetet is rombolja - derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség jelentéséből. A tiszta főzési lehetőségekhez való hozzáférésről szóló anyagból kiderül, hogy

128 országban közel 2,3 milliárd ember használja az ételek elkészítéséhez tüzelőanyagként a faszenet, tűzifát, mezőgazdasági hulladékot, szenet és az állati trágyát.

A tiszta főzési tüzelőanyagokhoz és technológiákhoz való hozzáférés világszerte rendkívül egyenlőtlenül oszlik meg: míg Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon az egyének többsége (>95%) hozzáfér ezekhez a megoldásokhoz, adig a világ számos részén jóval korlátoottabbak a lehetőségek: Afrikának a Szaharától délre eső részén (Szubszahara) a legmagasabb a tiszta főzéshez való hozzáféréssel nem rendelkezők száma, ami egészen megdöbbentő: 935 millió emberről van itt szó, ez a 2021-es népességnek több, mint a 80 százaléka. Máshol is kedvezőtlen a helyzet: Óceánia lakosságának 85 százaléka - Ausztrália és Új-Zéland kivételével - nem fér hozzá a tiszta főzéshez, de kisebb népességük miatt ez "csak" 11 millió embert jelent.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés