Előfizetői tartalom

A piacok szerint a Fed már győzött: most a jegybankon a sor, hogy bebizonyítsa az ellenkezőjét

Rég volt ekkora optimizmus az amerikai kamatok és a gazdaság kilátásaival kapcsolatban, a piac meg van róla győződve, hogy a Fed jelentős reálgazdasági károk nélkül győzelmet arat az infláció felett. A piaci szárnyalással járó optimizmusnak épp maga a jegybankelnök ágyazott meg novemberi kijelentéseivel, így kifejezetten érdekes helyzet, hogy mai feladata épp az optimizmus szétzúzása lesz. Nem a saját hitelességét akarja rombolni ezzel a Fed, egyszerűen csak kordában kell tartania a pénzügyi feltételeket nagyban befolyásoló várakozásokat, mert az infláció elleni harc végső kimenete még bőven nem dőlt el.

Ma tartja idei utolsó kamatdöntő ülését a Fed, amelyen a várakozások szerint a jegybank nem fog kamatot emelni. A várakozás a piacok felől jön, a Fed szeptemberben közzétett kamatelőrejelzése szerint még egyszer kéne idén kamatot emelni, de az azóta bekövetkező gazdasági folyamatokból és jegybanki jelzésekből a piaci befektetők azt olvasták ki, hogy a központi bank befejezte a kamatemeléseket. Ha ez tényleg így lesz, akkor ez lesz a harmadik egymást követő ülés, amelyen a Fed nem változtat az irányadó kamaton, és nagyon nagy eséllyel ez azt is jelenti, hogy a kamatok az aktuális emelési ciklusban 5,25-5,5%-on tetőznek.

A piac optimizmusa a kamatok szinten tartásával kapcsolatban több forrásból táplálkozik. Az első és legkézenfekvőbb a tartós dezinfláció: a fogyasztói árindex a tavalyi 9,1%-os csúcsáról 3% környékére mérséklődött, a havi átárazódás mértéke összhangban van már a Fed inflációs céljával. Hasonlóan egyértelmű dezinflációt látunk a Fed által jobban kedvelt személyes fogyasztási kiadások indexénél is.

A reálgazdaság 2023 egészében komoly erőben volt, de mára már látszanak a lassulás jelei. 2021 márciusában volt utoljára ilyen kevés nyitott álláshely, mint októberben, miközben a foglalkoztatottak számának növekedése fokozatosan lassul (novemberben volt egy váratlan gyorsulás, de egy havi adat önmagában nem túl beszédes). A bérnyomás nem erősödik, és az Atlanta Fed valós idejű GDP-becslése szerint a növekedés a negyedik negyedévben 1,2%-ra lassulhat évesítve a harmadik negyedéves 5,2% után.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés