Előfizetői tartalom

Szélmalomharctól az összeomláson át a tündérmeséig: milyen sztorit mesél a világnak a Fed?

Hogy milyen erőre képes egy-két elejtett, konkrétumot csak részben tartalmazó mondat, azt nagyon jól megtanultuk idén. Míg tavaly a hitelességéért küzdött a Fed, az amerikai jegybank üzeneteit idén valósággal itta a piac. Sőt, talán kissé túl nagy kortyokkal itta: sejtelmes, kétértelmű utalások is olyan hullámokat vertek a piacokon, amelyeket még idehaza is komolyan megéreztünk.

Vad hisztériák, gyorsan változó, szélsőséges várakozások éve volt az idei, és ez meglátszott a piaci mozgásokon is. A dollár árfolyama a tavalyi évhez képest stabil volt, de azért az 1,04-től az 1,12-ig szép utat járt be a jegyzés, megmozgatva ezzel a többi fizetőeszközt, például a forintot is.

Az év legnagyobb piaci sztorija makroszempontból viszont az amerikai kötvényhozamok szokatlan kilengése volt. Az egyik legforgalmasabb papír, a 10 éves kötvény hozama 3,8%-ról a lélektani 5%-ig nőtt, majd rohamosan visszaesett 4% alá. A kötvény ilyen mértékű volatilitása normális körülmények között szokatlan fejlemény, hatása pedig azért jelentős, mert számos pénzpiaci termék árazására van hatással, és nemcsak az Egyesült Államokban: a részvénypiacoktól kezdve az európai kötvényekig jelentős mozgásokat hozott a hangulat változása.

A hozamkörnyezet emelkedése mögött nem elsősorban a reálgazdasági fejlemények álltak, a makrokép az Egyesült Államokban nagyjából egész évben változatlan volt: az infláció folyamatosan csökkent, az év eleji 6,4%-ról 3%-ra mérséklődött, miközben a gazdaság nem lassult érdemben. Különösen az utóbbi fejlemény figyelemfelkeltő, hiszen a jegybank 2022 nyarától kezdve rohamtempóban emelte a kamatot, amely idén 5,25-5,5%-on tetőzik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés