FONTOS Aggódnak a magyarországi német cégek, eurót és kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát akarnak
 
Előfizetői tartalom

Nagyon belejött a kamatvágásba az MNB, akár még erősebben is a gázra léphet

A 2023-as évet még extrém magas, 18 százalékos irányadó kamat mellett kezdte Magyarország, majd az infláció csökkenésével és a forint stabilizálódásával az év második fele már a kamatcsökkentésekről szólt. Ez pedig várhatóan 2024-ben is folytatódik, legalábbis az év első felében biztosan, utána pedig a további inflációs kilátások fényében dönthet a jegybank.

A kamatcsökkentés éve volt

Az MNB-nek elsősorban a forint védelme érdekében kellett 2022 októberében egy csapásra 500 bázisponttal, 18 százalékra emelni az irányadó kamatot és bevezetni az egynapos betét intézményét. Az extrém magasra emelt kamatszint aztán egyrészt sikeresen támogatta a forint árfolyamát, ugyanakkor érezhetően visszafogta a gazdasági aktivitást 2023-ban.

Vagyis a magas kamatnak megvolt az előnye és a hátránya is, az elmúlt hónapokban mindkettőt érezhettük.

Az infláció januárban 25,7 százalékon tetőzött, majd először lassú, nyártól pedig egyre gyorsuló ütemben kezdett csökkenni. Így a Monetáris Tanács májusban döntött úgy, hogy elkezdi lazítani a monetáris kondíciókat. Előbb havi 100 bázispontos ütemben kezdték csökkenteni az irányadó kamatot, majd

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés