Előfizetői tartalom

Földet ért a kínai sárkány, és innen lentről már nem is tűnik olyan félelmetesnek

Az idei év egyik legfontosabb globális gazdasági fejleménye a kínai növekedés lassulása volt, amely amellett, hogy a fejlett világ nagy részében is éreztette a hatását, a globális súlypontokkal kapcsolatos várakozásokat is átrajzolta. Ma már nem gondolják úgy a közgazdászok, hogy Kína rövid időn belül a világ legnagyobb gazdaságává válik, és a fejlett státusz eléréséről szőtt kínai álmok az idei fejlemények után sokkal távolabb kerültek.

Az elmúlt néhány évtizedben Kínáé volt a legnagyobb növekedési sztori: a ’70-es években még szélsőségesen elmaradott ázsiai gazdaság mára a világ második legnagyobb gazdaságává vált, rohamosan közelítve az első Egyesült Államokhoz. A gazdasági növekedéssel az ország geopolitikai törekvései is egyre ambiciózusabbak lettek, olyannyira, hogy ma okkal beszélnek az elemzők kétosztatú világról.

Kína még a kétezres években is gyakran 10% felett növekedett évente, miközben a fejlett világ 2-3%-os növekedési rátákat produkált. Látva a növekedési ütemkülönbségeket csak az volt a kérdés, hogy Kína mikor válik a világ legnagyobb gazdaságává. Kínai szempontból a koronavírus-válság előtti legoptimistább becslések arról szóltak, hogy ez akár a 2020-as évtizedben megtörténhet.

2023-ban viszont gyökeresen megváltozott a közgazdászok véleménye Kínáról: már nem válnak magas növekedést, és az USA előzése is jócskán kitolódott.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés