Előfizetői tartalom

Egyetlen grafikon, ami megmutatja, hogyan omlott össze a 2023-as költségvetés és vele együtt a fiskális politika

A szokásostól eltérő adatközlés keretében ismerhettük meg csütörtökön a 2023-as költségvetés végleges pénzforgalmi hiányadatát. Ezek szerint tavaly 4593 milliárd forintos mínusszal zárt a büdzsé, amit a 2022-es deficitadathoz képest akár kedvezőként is lehetne értékelni, de ez a viszonyítás nem ad valós képet a folyamatokról. Három hivatalos hiánycélt sikerült a kormánynak tavaly túlszárnyalnia és a december 30-án kiadott prognózisában szereplő 2023-as deficitszámnál is magasabb lett a hiányadat. Nem véletlen, hogy egyesek kongatják a vészharangot: a gazdaságpolitika alacsony költségvetési hiányra törekvő szándéka kiveszőben van.

A költségvetés aktuális helyzetéről tartott sajtótájékoztatót Varga Mihály pénzügyminiszter, ahol lényegében egyetlen konkrét és fontos szám hangzott el. 2023-ban a büdzsé pénzforgalmi hiánya 4593 milliárd forint volt, vagyis a központi alrendszer (az önkormányzati alrendszer nélkül, de a társadalombiztosítási alapokat beleszámolva) ennyivel költött többet, mint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés