FONTOS Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?
 
Előfizetői tartalom

A tavalyi lehetett az utolsó igazán erős éve a magyar napelemes iparágnak

A hazai fotovoltaikus kapacitás bővülése Görögországéval holtversenyben a 9. legnagyobb volt 2023-ban az Európai Unióban, a további növekedési kilátások viszont bizonytalanok.

Amint arról beszámoltunk, tavaly az év vége felé közeledve is folytatódott a hazai naperőmű-kapacitás növekedése, és december elejére megközelítette az 5,6 gigawattot (GW). A magyarországi fotovoltaikus erőművek beépített teljesítőképessége novemberben mintegy 76 MW-tal, 2023 első 11 hónapjában pedig összesen 1566 MW-tal 5583 MW-ra bővült, a 2022-es rekord év 1063 MW-os növekedést messze meghaladva.

pvstat

A bővülés üteme nemzetközi összevetésben is jelentős. Bár a decemberi adatok még nem ismertek, ezek hiányában is megállapítható, hogy a hazai összesített fotovoltaikus kapacitás megközelítőleg 1,6 gigawattos (GW) eddigi idei növekedése Görögországéval holtversenyben a 9. legnagyobb volt 2023-ban az Európai Unióban a SolarPower Europe iparági szervezet jelentése szerint. Ezzel Magyarország 2021-et követően került fel ismét a tízes toplistára, miután 2022-ben a rekord növekedés ellenére átmenetileg kiszorult onnan.

pv stat _ forrás solarpower europe
Forrás: SolarPower Europe

A TOP10-be kerülés értékét emeli, hogy 2023-ra szinte mindegyik uniós országban alaposan felpörögtek a napelem-telepítések.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés