Előfizetői tartalom

Ugyan miért kellene visszatérni az irodába? - Van, hogy még a vezetők sem tudják a választ

A tavalyi év világszerte sok munkavállaló számára a home office-ból az irodába való visszatérést (return to office – RTO), vagy legalábbis e két munkavégzési forma ötvözetét, a hibrid modell bevezetését hozta el. HR-szakértők szerint az idei évnek már arról kell szólnia, hogy a cégek miként töltik meg valódi tartalommal a hibrid modellt, és növelik ezzel a dolgozók termelékenységét, hogy az RTO-előírások bevezetése ne csupán azt jelentse, hogy heti meghatározott napra visszarendelik az alkalmazottakat az irodába, ahol lényegében ugyanazt a munkát végzik el, amit távmunkában is el tudnának.

Ha meg kellene nevezni egy témát, amely tavaly igen sokszor szóba került a HR világával kapcsolatban, akkor feltehetően legtöbben a home office-ból az irodába való visszatérést említenék meg. Úgy tűnik, az erről szóló vita tavaly eldőlt, hiszen a Covid-járvány lecsengését követően világszerte egyre több vállalat vezetett be RTO-előírásokat a munkavállalók számára.

A vállalatok nagy része nem teljeskörűen rendelte vissza az irodákba az alkalmazottakat, hanem a hibrid modell keretében továbbra is lehetőséget nyújt távmunkára.

Jelenleg az amerikai cégek mintegy fele követeli meg az alkalmazottai egészétől vagy egy részétől, hogy heti valahány napot az irodában dolgozzanak. Ez az arány 2024 végére 90%-ra nő majd – derül ki a ResumeBuilder.com amerikai álláskeresési portál pár hete megjelent, ezer amerikai cégvezető megkérdezésén alapuló felméréséből. A cégek 8%-a 2025 végére, vagy még később írná elő a kötelező irodai jelenlétet, és csupán a vállalatok 2%-a közölte azt, hogy nem követeli meg az irodába történő bejárást.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés