Előfizetői tartalom

Euróban számítva továbbra is keveset ér a hazai minimálbér – Csak Bulgáriát és Romániát előzzük

A hazai bruttó minimálbér összege euróban kifejezve továbbra is a harmadik legalacsonyabbnak számít az EU-n belül. Vagyis hiába nőtt decembertől 15%-kal az előírt minimális kereset, az európai összevetésben nem lépett előbbre – derül ki az Eurofound EU-s ügynökség elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós ügynökség által vizsgált adatok szerint a hazai bruttó minimálbér az EU-n belül a negyedik legnagyobb mértékben emelkedett.

A hazai bruttó minimálbér a tavaly decemberi 15%-os emelésével 266 800 forintra nőtt. Ez a jogszabályban meghatározott minimálbért alkalmazó 22 EU-tagállam közül a negyedik legnagyobb mértékű növekedést jelenti. Ennél nagyobb mértékben csak Lengyelországban, Horvátországban és Bulgáriában növelték meg a minimálbér összegét. Lengyelországban 21,5%-kal, Horvátországban 20%-kal, míg Bulgáriában 19,6%-kal nőtt a legkisebb bért keresők fizetése. (A lengyel esetben ez két lépcsőben történt, tavaly júliusban és idén januárban.) A legalacsonyabb mértékű emelésre Belgiumban került sor, ahol éves összevetésben csak 2%-kal nőtt a minimálbér összege.

graf1
Forrás: Eurofound

Euróban számolva a sereghajtók között vagyunk

Euróban számítva a hazai bruttó minimálbér összege a harmadik legalacsonyabbnak számít az idei januári adatok szerint.

A 266 800 forintos minimálbér ugyanis az Eurofound által alkalmazott számítás szerint 697 eurónak felel meg. Ennél az összegnél csak Romániában és Bulgáriában kapnak kevesebbet a minimálbéren foglalkoztatott munkavállalók (663, illetve 477 euró).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés