Előfizetői tartalom

Külföldi munkavállalók tízezreinek sorsát tette bizonytalanná a kormány egy szigorú törvénnyel

Két hét múlva újraindulhatnak a bevándorlási eljárások Magyarországon, az új idegenrendészeti törvény miatt azonban továbbra is sok tisztázatlan kérdés merül fel a tartózkodási engedélyekkel kapcsolatban. A már kiadott törvény végrehajtási rendelete szerint az orosz állampolgárok könnyített pályára kerülnek, míg az amerikaiak és a kínaiak nem. A szakértők szerint túl szigorú és értelmetlen követelményeket tartalmaz a szabályozás. Ez bizonytalanná teszi a már Magyarországon dolgozó külföldiek helyzetét, és sok vállalatnak nehézséget okoz új pozíciók kihirdetése. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt ígéri, hogy a következő hetekben tisztázni fogják a szabályokat, de lehet, hogy ez sokaknak már túl késő lesz.

Néhány nappal karácsony előtt szavazta meg az országgyűlés a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvényt, amely a menekültek eljárásaitól kezdve a Magyarországra érkező külföldi befektetők és vendégmunkások életét százezres nagyságrendben határozza meg.

Az eredeti javaslatról leginkább épp a legutóbbi kategória miatt esett szó, mivel a kormány a több településen tüntetésekig, lakossági elégedetlenségig fajuló közhangulatot próbálta azzal csillapítani, hogy hangsúlyosan kommunikálta: „a vendégmunkások nem vehetik el a magyarok munkáját”, nagyon szigorú szabályokhoz, rövid és kötött időre lehet csak külföldieket behozni az alacsony hozzáadott értékű munkakörökbe.

A végleges törvény ennek jegyében valóban drákói szabályokat fogalmazott meg, azonban – ahogy arról korábban írtunk – a „fürdővízzel együtt önti ki a gyereket is”: már sok éve Magyarországon élő és dolgozó külföldieket is érint, valamint az őket foglalkoztató, évek óta itthon működő (akár magyar, akár külföldi tulajdonú) cégeket is veszélybe sodorja. A szabályozás ugyanis alapjaiban írja át az eddigi tartózkodási engedélyekre vonatkozó rendszert, sokszor irreális követelményeket támasztva velük szemben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés