Előfizetői tartalom

Ők lehetnek az új naperőműves könnyítés nagy nyertesei

Jelentős pozitív szabályozási módosulások történek év elejével a jellemzően iparvállalatok energiaigényének kiszolgálását célzó nagyobb úgynevezett on-site erőművek létesítésének megkönnyítése érdekében. A jogszabályváltozások lendületet adhatnak a hosszú távú vállalati villamosenergia-adásvételi szerződések (cPPA) keretében megvalósuló, elsősorban naperőművek hazai piacának, ami gazdasági és klímaszempontból egyaránt kedvező fejlemény. A szegmens Magyarországon egyelőre több ok miatt gyerekcipőben jár, és az így telepített kapacitás mindössze 100 és 200 MW között alakul, de szakértők szerint ennek a helyzetnek nem csak az energiaéhes ipar kiszolgálása miatt, hanem azért is mindenképpen változnia kell, mert a jókora tervezett új naperőművi (és energiatároló) kapacitás, illetve termelésének piacra vitele egyébként nem tűnik biztosíthatónak.

Amint arról beszámoltunk, év elejétől könnyítések léptek életbe az ipari üzemekhez közeli, a saját célú energiatermelést szolgáló on-site naperőmű parkok, illetve az energiaközösségek létesítésére vonatkozó szabályozásban. Ezek értelmében az ipari szereplők már gyakorlatilag szabadon alakíthatnak ki hálózatokat, mikrogrideket a mérőóra mögött egy adott földrajzi körzetben, mivel megszűnt az egy helyrajzi számra vonatkozó korlátozó előírás. A termelői vezeték alkalmazási körét kibővítő módosítás következtében az eddigiekkel szemben az új szabály az, hogy on-site erőmű létesíthető abban az esetben is, ha az nem közvetlenül a piaci szereplő felhasználási helyén létesül, hanem valamely szomszédos, egyébként felhasználási helynek nem tekinthető ingatlanon - hívta fel a figyelmet a DLA Piper Hungary jogi blogján Holló Richárd a január 1-től hatályos 2023. XCIX. törvény által behozott változásokra.

A módosítás egyéb ösztönzőket is bevezet a nagyobb kapacitású on-site erőművek megvalósíthatóságának elősegítése érdekében, így a legalább 5 MW kapacitású, visszwattos (a közcélúhálózatba nem betápláló) erőmű vagy villamosenergia-tároló a kapacitáskiosztási eljárás rezsimjén kívül létesíthető lényegében a felhasználási hellyel kapcsolatos korábbi korlátozások nélkül, ha a magánvezeték közcélú hálózati betáplálási kapacitása nem változik, és a termelői vezeték engedélyese megállapodik az érintett ingatlanok tulajdonosaival a termelői vezeték létesítésének feltételeiről.

Továbbá, a módosítás új erőművi engedélyes kategóriával bővíti ki a villamosenergia-törvényt, bevezetve az önellátó termelői egység és az önellátó termelői engedélyes fogalmakat. Mivel a nagyobb kapacitású on-site erőműveket lefedő önellátó termelői egység egy teljesen új, önálló kategória, ezért a jogi szakértői értelmezés szerint az általa termelt villamos energiából származó bevétel nem Robin Hood-adó köteles.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés