Előfizetői tartalom

Valami nagyon furcsán indult 2024-ben az államkasszában

Januárban még nem jött el a várva-várt pozitív fordulat a költségvetés számára - olvasható ki a Pénzügyminisztérium által nemrég közzétett részletes költségvetési adatokból. Az év első hónapjában kialakult többlet mögött inkább állnak olyan tényezők, amelyek átmenetileg segítenek a büdzsén, az alapvető mögöttes folyamatok nem sok jóval kecsegtetnek. Ezek egyike az áfabevételek alakulása, amelyek év/év alapon 5%-kal még csökkentek is.

Két héttel ezelőtt első ránézésre csalóka költségvetési adat jelent meg az idei büdzsé januári teljesítményéről. Többletes lett az államkassza, vagyis több bevétel folyt be a közösbe, mint a kiadások összege, és ezt kedvező fejleményként érdemes értékelni. Ez azonban relatív, főleg miután megismertük a részletes januári államháztartási adatokat.

A korábbi évekhez képest ugyanis kisebb a szufficit, ráadásul a bevételi és kiadási sorokat vizsgálva nem éppen megnyugtató folyamatoknak lehetünk a tanúi.

A nagykép

Az államháztartás bevételei januárban 16,9%-kal voltak magasabbak, mint 2023 januárjában, meghaladták a 3320 milliárd forintot, ezen belül a központi költségvetés bevételei 16,6%-kal bővültek 2364 milliárd forintra.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés