Portfolio signature

Jön a döntés, amire az egész világ feszülten figyel

Portfolio
Egyértelműen a legizgalmasabb és legfontosabb heti esemény a Federal Reserve kamatdöntése lesz, de Európából fontos bmi-adatok érkeznek, míg Magyarországról az MNB adatközlései adnak majd pontosabb képet. Izgalmas hete lehet majd a forintnak és a dollárnak is.

Az előző héten már azt mutatták az adatok, hogy a magyar építőipari termelés januári volumene 10,2 százalékkal haladta meg a decemberit, felcsillant egy halván reménysugár, hogy felívelés jöhet az elmúlt két év gyengélkedése után.

Néhány hete uralja a közbeszédet a vita a Magyar Nemzeti Bank és a kormány között, amelynek múlt heti folytatása ismét kikezdte a forintárfolyamot. Az MNB több közleményben is jelezte, hogy a jegybanki törvény tervezett módosítása sértheti majd a független működésüket, míg a kabinet próbálta nyugtatni a piacokat, hogy nem készül jelentős beavatkozásra a tervezett változtatásokkal.

Ez, valamint a hír, hogy az Európai Parlament perre viheti az Európai Bizottságot a magyar kohéziós források kifizetési tilalmának feloldása miatt, erősen kikezdték a forintárfolyamot. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen irányt vesz ez a vita, mert egy kedvezőtlenebb megítélésű lépés a kormánytól, vagy a jegybanktól újra 400 fölé lökheti a forintot. E szempontból fontosak lehetnek az MNB újabb jelzései is, hiszen a 400-as szinttől végül a hét második felére érdemben el tudott távolodni a forint, ami mögött elsősorban az MNB kamatpályát éritnő kommunikációja állt.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mik lesznek a legfontosabb magyarországi makroadatok
  • Mire figyelünk külföldről

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés