Portfolio signature

Az infláció nem várt hatása: kisöpri a hatalomból a politikusokat

Negyven éves csúcsra nőtt az infláció Európában, az Egyesült Államokban, és a sok ismert következmény mellett ennek van egy épp kibontakozó hatása is: jelentősen rontja a hatalomban levő politikai erők újraválasztási esélyeit. Ha megnézzük a népszerűségi mutatókat az egyes országokban, erős összefüggést látunk azok és az infláció emelkedése közt. Nem meglepő, hiszen az összefüggést már a közgazdaság- és politikatudományi kutatások is igazolták. A politikusok számára nem is ez az igazán kellemetlen, hanem az, hogy a népszerűségük még az infláció csökkenése után sem áll azonnal helyre.

Joe Biden a jelen állás szerint el fogja veszíteni az amerikai elnökválasztást, a felmérésekben jelentős a lemaradása Donald Trumppal szemben. A kormányzó brit Konzervatív Pártnak akkora a hátránya az ellenzéki Munkáspárttal szemben, hogy történelmi vereséget szenvedhet az egy éven belül esedékes parlamenti választásokon. Emmanuel Marcon népszerűsége is mélyponton van, az Olaf Scholz vezette német kormány szintén rendkívül népszerűtlen.

A felmérések egy irányba mutatnak: nem kérdés, hogy a legtöbb nyugati országban megingott a lakosság kormánypártba vetett hite, ha most tartanának választást, sok helyen az ellenzéki pártok vagy azok jelöltje nyerne. Hogy mi vezetett idáig, arra országonként lehetne külön-külön magyarázatot találni.

Ilyen magyarázat például az Egyesült Államokban Biden kora miatt az elnök alkalmasságának megkérdőjelezése, Franciaországban a nyugdíjreform, az Egyesült Királyságban Boris Johnson exkormányfő botránya a Covid-szabályok kapcsán, majd utóda, Liz Truss szakmailag teljesen megalapozatlan gazdaságpolitikai tervezete, Németországban a költségvetési válság, és ha keresnénk, könnyen találnánk még okokat.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hogyan alakult a vezető nyugati politikusok támogatottsága?
  • Mely tényezők vezettek népszerűségvesztéshez?
  • Miért sejthető, hogy főlegaz infláció okozza a politikusok megítélésének romlását?
  • Mely kormányok, politikusok újraválasztási esélyeit rontja az infláció?
  • A reálgazdaság állapota miatt miért nem kell most aggódniuk a politikusoknak?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés