„Éttermünkben 10 százalék szervizdíjat számolunk fel.” „Étel és italárainkra 12 százalék szervizdíjat számolunk fel.” Ilyen és ehhez hasonló feliratokkal találkozhat sok esetben a vendég, amikor egy vendéglátóhelyen ülve kinyitja az étel- vagy itallapot. Mostanában azonban egyre gyakrabban jelennek meg ennél magasabb, 13-15 százalékos szervizdíjak.
Nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt időszakban olyan jelentős mértékben nőttek meg az árak az éttermekben, hogy
- egyre több vállalkozás vezeti be a szervizdíjat,
- illetve aki már bevezette, az tovább emeli annak a mértékét.
Ugyanis az ételek és italok árán már nem tudnak annyit emelni, hogy a vendégeknek az elfogadható legyen. Az elmúlt időszakban többször írtunk arról, hogy az éttermeket is sújtotta az energiaárak emelkedése, az alapanyagok drágulása, vagyis összességében a rekordmértékű infláció, miközben a béreket is emelniük kell. Idén a legtöbb étterem legalább 10%-kal növelte a kereseteket, hiszen a vendéglátásban továbbra is érdemi munkaerőhiány tapasztalható. Ezeket pedig a fogyasztói árakban is érvényesíteniük kellene, de nem mindig tudják megtenni.
Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!
Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. A Signature PRO szolgáltatás havi díja 2 990 forint. A hozzáférés egy évre is megvásárolható, amelynek díja 29 845 forint, az éves előfizetés keretében tehát 10 havi díjért cserébe 12 havi szolgáltatást kapnak olvasóink. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!