Portfolio signature

Szép csendben újabb áremelés van az éttermekben

Egyre több vendéglátóhelyen már nem 10%-ra, hanem 12-15%-ra emelik az úgynevezett szervizdíjat. Miután a vállalatok már úgy érzik, hogy az ételek és italok árában lélektani határokhoz érkeztek, így alternatív módon, a szervizdíj emelésén keresztül hárítják át a költségeket a vendégekre.

„Éttermünkben 10 százalék szervizdíjat számolunk fel.” „Étel és italárainkra 12 százalék szervizdíjat számolunk fel.” Ilyen és ehhez hasonló feliratokkal találkozhat sok esetben a vendég, amikor egy vendéglátóhelyen ülve kinyitja az étel- vagy itallapot. Mostanában azonban egyre gyakrabban jelennek meg ennél magasabb, 13-15 százalékos szervizdíjak.

Nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt időszakban olyan jelentős mértékben nőttek meg az árak az éttermekben, hogy

  • egyre több vállalkozás vezeti be a szervizdíjat,
  • illetve aki már bevezette, az tovább emeli annak a mértékét.

Ugyanis az ételek és italok árán már nem tudnak annyit emelni, hogy a vendégeknek az elfogadható legyen. Az elmúlt időszakban többször írtunk arról, hogy az éttermeket is sújtotta az energiaárak emelkedése, az alapanyagok drágulása, vagyis összességében a rekordmértékű infláció, miközben a béreket is emelniük kell. Idén a legtöbb étterem legalább 10%-kal növelte a kereseteket, hiszen a vendéglátásban továbbra is érdemi munkaerőhiány tapasztalható. Ezeket pedig a fogyasztói árakban is érvényesíteniük kellene, de nem mindig tudják megtenni.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés