Portfolio signature

Lehúzta a magyar növekedési kilátásokat a hitelminősítő, több kockázat miatt figyelmeztetnek

Az S&P Global legfrissebb jelentése szerint a feltörekvő piacok (EM) 2024-es gazdasági kilátásai 2023 vége óta kismértékben javultak, elsősorban a rugalmas globális növekedésnek - különösen az Egyesült Államokban - és a lazuló pénzügyi feltételeknek köszönhetően. A feltörekvő országok kihívásai megmaradtak, például a magas kamatlábak késleltetett hatásai, valamint a külpiacaik szenvedése. Magyarország esetében jelentősen rontott a GDP-növekedési előrejelzésén a hitelminősítő, alig 2 százalék feletti bővülést várnak csak.

Az S&P Global új előrejelzést adott ki a feltörekvő piaci országok egy csoportjának idei gazdasági kilátásairól. A vizsgált országok – így Latin-Amerikából Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru; Magyarország, Lengyelország, Törökország, Szaúd-Arábia és Dél-Afrika az EMEA-régióból; valamint Kína, India, Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam Ázsiából – esteében arra számítanak, hogy összességében jobb növekedést mutathatnak, mint a nagygazdaságok vagy a globális átlag, de sok a lefelé mutató kockázat, és kicsit rosszabbak a kilátások, mint voltak tavaly év végén.

Az előrejelzés kiemeli, hogy a feltörekvő gazdaságok teljesítménye 2024-ben jelentősen eltér majd egymástól: egyes, 2023-ban jobban teljesítő országok, például Brazília, Mexikó és India növekedése mérséklődik, míg más, alulteljesítő országok, például Kolumbia, Peru, Thaiföld, Magyarország, Lengyelország és Dél-Afrika növekedése idén erősebb lehet, mint a világátlag. A legtöbb esetben azonban az aktivitás visszafogott marad.

Különösen Magyarország esetében várható szerényebb 2024-es növekedés, mint korábban prognosztizálták: a GDP növekedési előrejelzést lefelé módosították 2,2 százalékra a korábbi 2,6 százalékról. A közelmúltban a magyar kormány is rontott a várakozásán: tavaly, de még az év elején is 4 százalék körüli növekedést valószínűsítettek, Nagy Márton legutóbb már „valamivel” 3 százalék alatti GDP-bővülést jelzett, a Pénzügyminisztérium pedig újabban az Európai Bizottság 2,4%-os prognóziásra hivatkozik.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés