Portfolio signature

Ötvenhez közelítve már túl öreg lennék egy jó álláshoz? Kettős szorításban az X-generáció

Miközben sokat lehet olvasni arról, hogy a Z-generáció tagjai számára mekkora nehézséget jelent, hogy igazodjanak a korábbi nemzedékek által követett munkahelyi normákhoz, arról kevesebb szó esik, hogy a jellemzően szüleikből álló X-generációnak milyen kihívásokat okoz, hogy az online, digitális világba beleszületett Z-generáció megjelent a munkaerőpiacon. Az X-generációnak emellett azzal is meg kell küzdenie, hogy az előttük lévő baby boomer nemzedék tagjai sok esetben még mindig vezető pozíciókat foglalnak el a munkaerőpiacon.

Gyakran hallani olyan eseteket, amikor az állásinterjúknál az 1965 és 1980 között született X-generációs álláskeresőkkel szemben a cégek inkább a fiatalabb jelentkezőket, az Y- vagy Z-generáció tagjait preferálják. Nemrégiben egy amerikai férfi hasonló esetéről írt a BBC. Az egykor HR-vezetőként dolgozó 49 éves Nick tavaly májusi elbocsátása óta már több száz állásra jelentkezett. Ezek közül tíz vállalatnál hívták be interjúra, és közülük négynél eljutott a végső fordulóig, azonban a meghirdetett pozíciót minden alkalommal egy fiatalabb pályázó kapta meg. „Nehéz ezt az egészet nem magamra venni” – mondja.

Karrierszempontból kiváló előéletem van, nagy tapasztalattal rendelkezem. Szerencsés lenne az a cég, amely engem felvenne, nemde?

– vallja magáról az elvileg a karrierjének közepén tartó férfi.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Miért nehéz 50 felé?
  • Miért van "szendvicsben" az X generáció?
  • Mit diktál a gazdasági racionalitás?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés