Portfolio signature

Már az állásinterjúnál érdemes a végkielégítésről tárgyalni

Furcsa módon az esetleges elbocsátásunk feltételeinek tisztázására a legjobb alkalom akkor kínálkozik fel, amikor éppen egy megpályázott új állásról tárgyalunk – vélik karrierszakértők. A jelenlegi feszes munkaerőpiac növeli a munkavállalók alkuerejét az állásinterjúk során, a végkielégítési csomag megtárgyalására a legjobb alkupozícióval a vezető beosztásban dolgozók, vagy olyan munkavállalók bírhatnak, akik egyedi – a munkaerőpiacon unikálisnak számító – készségekkel, képzettséggel rendelkeznek.

Gyakran szokták a munkavállalók és a munkaadók közötti kapcsolatot a párkapcsolathoz, házassághoz hasonlítani. Amikor egy adott állásra jelentkező személy leül az érintett cég képviselőivel tárgyalni, akkor a két fél egymás meggyőzése érdekében úgymond udvarol egymásnak, majd a közös jövőt is részletesen megtervezik, amikor az alkalmazás feltételeiről, például a felelősségi körökről, a fizetés, céges autó kérdéséről tárgyalnak, vagy arról, hogy hány nap home office jár egy héten. Ha minden jól megy, és kölcsönös a vonzalom, akkor nyélbe ütik a megállapodást, felveszik az adott személyt, aláírják a munkaszerződést.

A legfrissebb HR trendekről szóló cikkeink itt elérhetőekKirúgásharc a munkatársakkalkiégéskibírhatatlan kollégák, vagy éppen a Z generáció kihívásai? A munka világának változásait folyamatosan követjük.

Ha később rosszra fordulnak a dolgok, ahogy az egy házasságnál is elő szokott fordulni, jó, ha van egy előre lefektetett megállapodás arra vonatkozóan is, hogy miként történik az elválás. A házasságoknál a vagyonmegosztás kényes kérdéseit tisztázó házassági szerződések töltik be ezt a szerepet. Egy esetleges elbocsátásra pedig ugyanúgy fel lehet készülni, mint egy válásra, vélik a MarketWatch-nak nyilatkozó karriertanácsadók és munkajogászok.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés