Portfolio signature

Az ijesztő inflációs adat máris átírta a várakozásokat

A tegnap közölt amerikai inflációs adat komoly hatással járt a piacokra, a kamatvárakozások jelentős mértékben módosultak. Idén alig két kamatcsökkentést áraz a piac, a jövő évi kamatpálya viszont még nagyobbat emelkedett a határidős árazásokban. Ez okozta a dollár erősödését, ami a forint kilátásait rontja.

Tegnap meglepően magas inflációs adatot közöltek az USA-ban. A fogyasztói árindex főmutatója 3,5%-ra ugrott 3,2%-ról márciusban éves szinten, a maginfláció pedig 3,8%-on stagnált. Mindkét adat meghaladta az elemzői várakozásokat, és a havi árnyomás is jócskán az árstabilitást jelentő mérték felett alakult.

Nem ez volt az első eset, hogy az infláció meglepetést okozott, az idei év első három hónapjában a dezinfláció kissé elakadt, mindhárom hónapban meghaladta a várakozásokat az infláció. Az áremelkedés éves mértéke hónapok óta 3% felett van, és az utóbbi időben növekedés látszik.

Előre tudható volt, hogy az infláció csökkenése rögös lesz. Az éves árindex 2022-ben tetőzött 9,1% felett, onnan meredek esést láttunk. A 2%-os célhoz közeledve – ahogy azt várni lehetett – lelassult a dezinfláció, de az idei folyamatok felvetik a kérdést:

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hogyan alakul az infláció az USA-ban?
  • Hogyan változtak a kamatkilátások?
  • Miért írta át a tegnapi közlés a várakozásokat?
  • A vártnál magasabb dollárkamatoknak milyen hatása lehet Magyarországon?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés