Portfolio signature

Gyorsan jött a kijózanító pofon az építőiparban

Portfolio
Az építőiparban 8,5%-kal csökkent a termelés volumene februárban az előző hónaphoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A friss adat jelentősen ront a januári nagy emelkedéssel kialakuló képen, de az ágazat a várakozásokhoz képest még így sem teljesít tragikusan.

A 8,5%-os visszaesés a januári 10,1%-os, meglepően nagy januári emelkedés után érkezett, vagyis igen erős cikkcakkok jellemzik az építőipar teljesítményét. Hosszabb távon az ágazatban lejtmenetet látunk, de a visszaesés egyáltalán nem tekinthető olyan nagynak, mint amennyire az ágazati szakértők többnyire nyilatkoznak az ágazat kilátásairól.

A szakmában ugyanis közmegegyezés van arról, hogy a magas kamatoktól, uniós forráskieséstől, szűk belső kereslettől, állami fogyókúrától senyvedő ágazat konjunkturális viszonyai igen rosszak. A tegnapi hír, miszerint a kormány újabb 675 milliárd forint összértékű projekteket húz le az idei beruházási listáról tovább sötétíti a kilátásokat. Ez alapján kifejezetten gyenge évet jósolnak a szakértők a tavaly 5%-kal zsugorodó ágazatnak, amit egyelőre az adatok nem igazolnak. Az erős januári megugrás után még a februári visszaesés sem tűnik borzasztónak, az idei első negyedév várhatóan erősebb lesz, mint a tavalyi utolsó. (Igaz, ezt szezonálisan igazítva kell érteni, hiszen az év eleje időjárási okokból nyilván nem az az időszak, amikor az építőipar a csúcson pörög.)

A gyenge kilátásokhoz képest nem csak a termelési adatok elfogadhatók, hanem a rendelési mutatók is. A megkötött új szerződések volumene februárban 84,1%-kal nagyobb volt, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 150,9%-kal volt magasabb. Az új rendelések már januárban is viszonylag erősen alakultak (+21,5%), vagyis egyáltalán nem tűnik úgy, mintha a kereslet tűnne el az ágazatból. Érdemes ugyan ehhez hozzátenni, hogy az egyéb építmények 150,9%-os rendelésnövekedését a KSH közlése szerint a közútfejlesztésre kötött szerződések okozták, ami mögött valószínűleg egész éves keretmegállapodások állnak, de még így sem tűnik gyengének a rendelések év eleji alakulása. Olyannyira, hogy az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene már csak 7,6%-kal marad el az előző év azonos időszakitól. Ez annak fényében nem rossz, hogy tavaly a harmadik negyedévben még 30%-os zsugorodást láttunk. 

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés