Portfolio signature

Az inflációs bizonytalanság óvatosságra inti a jegybankokat: Magyarországon is leállhat a kamatcsökkentés

Portfolio
A magas szolgáltatásinfláció nem új jelenség, ettől még a jegybankoknak kifejezetten oda kell figyelniük rá. Az amerikai jegybank kamatkilátásai bizonytalanok, ilyen környezetben pedig a Magyar Nemzeti Bank is óvatosabb lehet – mondta lapunknak Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője, aki azt várja, hogy az év második felében átmenetileg szünetelni fog a kamatcsökkentés Magyarországon.

Az év elején meglepően jól alakult az infláció idehaza és az eurózónában, a szolgáltatások árváltozása viszont nem néz ki jól. A szolgáltatásinfláció messze meghaladja a jegybanki célt, és ez nemcsak Európára és Magyarországra igaz, az Egyesült Államokban hasonló folyamatok játszódnak le. A szolgáltatások áremelkedése belföldi árnyomásról árulkodik, és rávilágít az infláció felpattanásában rejlő veszélyekre.

A fontossága miatt külön cikksorozatban foglalkozunk a szolgáltatásinflációval: magyar makrogazdasági elemzőket kérdezünk a jelenség okairól, a kockázatokról, és általában az infláció és a kamatok magasan ragadásának veszélyéről. Ebben a cikkben Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjének válaszait ismertetjük. A cikksorozat korábbi részei:

Portfolio: Mi az oka annak, hogy a szolgáltatások inflációja ilyen mértékben meghaladja a jegybanki célszinteket, és mennyire aggasztó ez?

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Miért a szolgáltatások inflációja húzza a fogyasztói árindexet?
  • Milyen kockázatokat jelent ez?
  • Mekkora a veszélye az infláció felpattanásának?
  • A friss inflációs bizonytalanságok hogyan hatnak a kamatkilátásokra?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés