Portfolio signature

Eltűnt a démon a boltokból

Szinte teljesen lenullázódott az infláció a boltokban, összességében már alacsonyabb itt a drágulás, mint a gazdaság egészében mért infláció. Ez főként az élelmiszerek visszafogott áremelkedése miatt van, de érdekesség, hogy az egyéb bolti termékek még inkább lefelé húzzák az árindexet. Vagyis a diszkontokban, szupermarketekben és más élelmiszerjellegű vegyes üzletekben a nem-élelmiszer-termékek áralakulása még kedvezőbb a fogyasztók számára..

Szinte teljesen eltűnt az átlagos áremelkedés az élelmiszer- és dohányboltokban, márciusra 0,35 százalékra mérséklődött.

Az úgynevezett "bolti inflációt" a KSH nem közli, de a kiskereskedelmi statisztikából - amely a héten érkezett - könnyen kiszámolható úgy, hogy a folyó áron mért bolti forgalmat elosztjuk a KSH által számított volumenváltozással. A kettő eredője az árváltozás hatása lesz. Így kapjuk meg a forgalomnövekedésnek azt a komponensét, ami nem a volumen, hanem az árak változásából fakad.

A boltok forgalmában a legnagyobb súllyal az élelmiszerek szerepelnek, de ezeken kívül háztartási termékek, tisztálkodószerek, alkoholos italok, ruhák és más non-food termékek is részei a kínálatnak. Ezért visz félre, ha a bolti inflációt kizárólag az élelmiszerekre szűkítjük.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés