Portfolio signature

Csaknem duplázta nap- és szélenergiás céljait Európa, de valamiről nagyon megfeledkezett

Az Európai Unió államai az elmúlt időszakban jelentősen növelték a nap- és szélerőmű-kapacitás bővítésére irányuló céljaikat, de a villamosenergia-hálózat és rugalmasságának fejlesztésére vonatkozó tervek jelenleg messze elmaradnak az ehhez szükségestől több elemzés egybehangzó eredményei szerint. Megfelelő energiarendszer-tervezés nélkül Európa azt kockáztatja, hogy a szekeret fogja a lovak elé, és elbukja energia-, illetve klímapolitikai céljait.

Az EU-tagországok átlagosan 87%-kal emelték 2030-as naperőmű-kapacitási célszámaikat a nemzeti energia- és klímaterveik (NEKT) 2023-2024-es frissítése során (melyek 2024. június 30-áig kerülnek elfogadásra az Európai Bizottság által) a 2019-2020-as első verziókhoz képest.

A jelenlegi nemzeti ambíciók alapján az EU 2030-ra összesen 626 GW-os fotovoltaikus kapacitást kíván elérni, ami még mindig elmarad az EU napenergia-stratégiájában megjelölt 750 GW-os céltól és a 902 GW-os iparági célszámtól.

A legtöbb NEKT ugyan megemlíti a rugalmasságot, de csak 4 ország nyújtott be olyan terveket, amelyek konkrét célszámot tartalmaznak a kereslet oldali rugalmassági kapacitásra vonatkozóan intelligens mérőórák telepítése, vagy a kereslet oldali válasz megoldások bevezetése révén (Belgium, Bulgária, Ciprus és Horvátország) - hívta fel a figyelmet a SolarPower Europe naperőmű-iparági szervezet.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés