Portfolio signature

Meglepő csökkenést mutatott a magyar áramfogyasztás

Áprilisban ismét, második hónapja csökkent a magyar villamosenergia-rendszer bruttó havi felhasználása éves összevetésben a MAVIR adatai alapján, igaz a háztartási méretű kiserőművekkel együtt nézett adatot csak később ismerjük meg.

A MAVIR által közölt előzetes - a háztartási méretű erőművek és a saját célra termelő erőművek termelését nem tartalmazó - adatok szerint a márciusi 2,9%-os esést követően áprilisban a havi áramfogyasztás 3,3%-kal csökkent az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest. A háztartási méretű erőművek és a saját célra termelő erőművek termelését, és így az intenzív napsütéses időszak termelését is figyelembe vevő végleges áprilisi adatot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal később közli.

Ahhoz, hogy a MAVIR által közölt 3329,5 gigawattórás (GWh) értéknél alacsonyabb áprilisi hálózati vételezési adatot találjunk, 2020 áprilisáig kell visszatekintenünk (3264,9 GWh), amikor is a koronavírus-járvány első hullámának nagy leállása volt a fő oka a fogyasztás bezuhanásának (akkor 9,1%-os volt az esés éves összevetésben).

Az országos áramfogyasztás így idén áprilisban már második hónapja esett azt követően, hogy tavaly ősszel mintegy másfél évnyi folyamatos csökkenést követően fordulat történt, és a trend a pozitív tartományba került.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés